loga vallakyrkan - Kopia_redigerad-4

Var inte rädda!
Så sa Jesus till sina lärjungar vid flera tillfällen. Rädsla är vad som sprids i vår värld idag. Dels för att myndigheterna är rädda för att sjukvården inte ska klara av anstormningen av patienter pga corona-pandemin. Dels för att man bestämt sig för att det är det effektivaste medlet för att få människor att följa anvisningarna och ta riskerna på allvar. Tyvärr så innebär det också att många mår psykiskt dåligt och rent av går omkring med en stor ångest.
Vi är rädda för det som vi inte förstår. Det som vi inte känner igen. Den här smittan är det ingen som har något facit till. Ingen vet riktigt säkert hur den smittar. Det är kanske så att många är smittade utan att märka det och på något sätt sprider det vidare. Vem blir dålig? Det är farligast för äldre men en och annan frisk yngre person dör också. Men alla över 70 år som blir smittade måste ju inte ha sjukhusvård, fast det kan låta så. Minst 9 av 10 i åldern 70-79 år som blir sjuka kommer att tillfriskna. Men det är allvarligt nog!
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som fyllt 70 att hålla sig hemma. Naturligtvis så påverkar detta också vår verksamhet. Vi tror att kyrkan har en viktig roll i oros tid och vill att kyrkan ska vara öppen för den som vill söka sig dit. Samtidigt förändras förutsättningarna allt efterom och därför är det viktigt att följa med i kalendern och se eventuella förändringar.      2/4 2020

När jag gick ut genom dörren idag förvånades jag över den friska luften, vinden som smekte min kind och doften av vår. Det var som vanligt, eller till och med bättre än vanligt. Detta trots det budskap som sprids av media om pandemin som lamslår europa. Naturligtvis ska vi ta corona smittan på allvar och vara rädda om oss och varandra. Ingen av oss har ju någon immunitet mot den. Men nu handlar det i första hand om att rädda en underdimensionerad sjukvård som inte klarar flera sjuka och då är det ju rätt att vara extra rädda om de som drabbas extra svårt av sjukdomen.
Eftersom vi ”vanliga” människor inte kan avgöra skillnaden mellan en vanlig förkylning och Covid-19 som corona sjukdomen kallas, så behöver alla med förkylnings-symtom stanna hemma. Om alla gjorde så skulle coronasmittan upphöra på ett par veckor, säger de som vet. Nu gör inte alla människor som man borde. Det har vi aldrig gjort. Men en promenad i friska luften är härligt. Luften är ovanligt ren med färre bilar och utan flygplan. Solen som lyser ger också energi. När du kommer hem kan du sätta på lite musik som du tycker om, läsa en bok, be en bön (dvs prata med Gud), ringa en vän (men prata om något positivt). Nöj dig med att titta på TV en kvart, för sedan har de berättat dagens nyheter som de upprepar om och om igen. Livet går vidare. Det fortsätter för de allra flesta av oss. Bli sjuka kunde vi förra månaden också och kan bli även i framtiden. Något löfte om en morgondag här på jorden har vi inte, oavsett ålder. Det är viktigt att vi inte slutar leva. Är det någon gång som vi kan vara säkra på att Gud är med oss så är det i tider av oro. Gud hindrar inte det onda men ger oss kraften som vi behöver att möta det och ta oss förbi det. Ta några riktigt djupa andetag, det är nyttigt, styrker dig och lugnar din själ. 
Ulf Sveningson, Pastor i Vallakyrkan 19 mars 2020